Tillgänglighet för Wallenstams webbplats
Wallenstam.se är Wallenstams AB:s officiella plattform för att delge information till våra intressenter. De huvudsakliga målgrupperna för webbplatsen är befintliga och potentiella hyresgäster, finansiella aktörer/investerare samt arbetssökande. På wallenstam.se återfinns exempelvis finansiell information, information om bolaget samt annonser för lediga lokaler och bostäder inklusive nyproduktionsprojekt. Den tillhandahåller också Mina Sidor för bostads- och lokalhyresgäster samt en bostadskö.
Wallenstam står bakom den här webbplatsen. Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda den. Webbplatsen omfattas av tillgänglighetskraven på tjänster i lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet. Det här dokumentet beskriver hur webbplatsen uppfyller kraven på tillgänglighet, eventuella kända tillgänglighetsproblem och hur du kan rapportera brister till oss så att vi kan åtgärda dem.
Hur tillgänglig är webbplatsen?
Tillgänglighetsanpassningen av webbplatsen är gjord enligt rekommendationerna i WCAG (2.1). Vi är medvetna om att delar av webbplatsen inte är helt tillgängliga. Se avsnitten om tillgänglighet till olika typer av innehåll nedan för mer information.
Vad kan du göra om du inte kan använda delar av webbplatsen?
Om du behöver innehåll från www.wallenstam.se som inte är tillgängligt för dig, men som är undantaget från lagens tillämpningsområde enligt beskrivning nedan, kan du mejla oss till info@wallenstam.se.
Rapportera brister i webbplatsens tillgänglighet
Vi strävar hela tiden efter att förbättra webbplatsens tillgänglighet. Om du upptäcker problem som inte är beskrivna på den här sidan, eller om du anser att vi inte uppfyller lagens krav, mejla oss till info@wallenstam.se så att vi får veta att problemet finns.
Teknisk information om webbplatsens tillgänglighet
Den här webbplatsen är inte i sin helhet förenlig med lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet, på grund av de brister som beskrivs nedan.
Innehåll som är tillgängligt
Det innehåll som beskrivs nedan är tillgängligt i enlighet med lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet.
Förenlighet med lagkraven
Stöd vid användning utan syn
- Texten på knappar och kontroller stämmer överens med maskinläsbara etiketter.
- Sidans språk anges i koden.
Stöd vid användning med nedsatt syn
- Layouten är flexibel och fungerar vid förstoring eller liten skärm.
- Text går att förstora utan problem.
Stöd vid användning med kognitiva svårigheter
- Det är möjligt att pausa, stänga av eller sänka ljud.
- Det finns stöd för olika sätt att navigera.
- Det är möjligt att ångra klick.
- Inga oväntade förändringar sker vid inmatning.
Stöd vid användning med motoriska svårigheter
- Allt innehåll presenteras rätt oavsett skärmens riktning.
Innehåll som inte är tillgängligt
Det innehåll som beskrivs nedan är på ett eller annat sätt inte helt tillgängligt i enlighet med lagen om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet.
Bristande förenlighet med lagkraven
Problem vid användning utan syn
- Allt innehåll beskrivs inte korrekt av skärmläsare, t.ex. vissa ikoner, bilder och menyer.
- Information, struktur och relationer beskrivs inte alltid korrekt av skärmläsare, t.ex. vissa input-element, list-element och tabeller.
- Innehållet presenteras inte alltid i en meningsfull ordning av skärmläsare, t.ex. vid navigation i komponenter med kollapsad information.
- Popup-funktioner kan inte alltid hanteras av skärmläsare, t.ex. krävs navigation genom hela sidan för att kunna komma åt modal.
- Skräddarsydda komponenter fungerar inte alltid i skärmläsare, t.ex. komponenter som inte läser upp sitt aktuella tillstånd korrekt.
- Meddelanden som inte är i fokus presenteras inte alltid korrekt av skärmläsare, t.ex. felmeddelande när ett formulär har ogiltig data som måste ändras.
Problem vid användning med nedsatt syn
- Det är inte alltid tillräcklig kontrast mellan text och bakgrund, t.ex. när vit text ligger ovanpå en bild som inte är tillräckligt mörk.
- Det är inte alltid tillräcklig kontrast i komponenter och grafik, t.ex. när en ljus knapp ligger ovanpå en bild som inte är tillräckligt mörk.
- Det är inte alltid tydligt vilket fält eller element som är i fokus, t.ex. vad gäller knappar, länkar, dropdowns, tooltips, checkboxar och kort.
- Vissa instruktioner är beroende av sensoriska kännetecken, t.ex. grafer där information endast visas med färg.
- Ibland används endast färg för att förmedla information, t.ex. i formulär där endast färgad kontur indikerar att obligatorisk information saknas.
- Det går inte alltid att öka avstånd mellan tecken, rader, stycken och ord, t.ex. lägger sig texten över annan text i vissa komponenter när man ökar avståndet.
Problem vid användning med kognitiva svårigheter
- Sidtitlar är inte alltid tydliga, t.ex. för att de ibland inte korrekt beskriver vad sidan handlar om.
- Länkar är inte alltid tydliga, t.ex. när det bara står ”läs mer” utan någon mer information om innehållet på sidan som länken leder till.
- Rubriker och ledtexter är inte alltid tydliga, t.ex. i formulär och i expanderbara komponenter.
- Navigation, struktur och utformning är inte alltid konsekvent, t.ex. är vissa knappar inte konsekvent designade och vissa sidor har breadcrumbs medan andra saknar det.
- Innehåll på sidorna är inte alltid konsekvent benämnda, t.ex. kan samma innehåll benämnas på olika vis på olika sidor.
- Fältetiketter och ledtexter är inte alltid tydliga, t.ex. är det inte alltid tydligt vilka fält som är obligatoriska i ett formulär.
- Ibland sker oväntade förändringar vid fokusering, t.ex. är inte alla länkar som öppnas i ny flik tydliga.
Problem vid användning med motoriska svårigheter
- Webbsidan går inte att hantera med enbart tangentbord, t.ex. går det inte att nå alla dropdowns, knappar, tooltips, accordions och bildgallerier.
- Markören fastnar ibland vid navigering med tangentbord, t.ex. går det inte att tabba i modaler.
- Det är inte möjligt att hoppa förbi återkommande innehåll vid navigering med tangentbord, t.ex. behöver man tabba sig igenom menyn innan man kommer till sidans innehåll.
- Tab-ordningen är inte alltid logisk vid navigering med tangentbord, t.ex. vad gäller ankarlänkar och modaler.
- Det erbjuds inte alltid alternativ till komplexa finger- eller pekarrörelser, t.ex. kräver vissa reglage komplexa pekarrörelser.
Filmer
- Det saknas alternativ till vissa inspelningar som består av enbart ljud eller enbart video, t.ex. filmer där innehållet bara presenteras visuellt.
- Inspelade filmer saknar textning, t.ex. saknar vissa filmer text om allt som låter i filmen, både tal och andra ljud.
- Videoinspelningar saknar syntolkning och alternativ, t.ex. filmer där innehållet bara presenteras visuellt.
Felhantering
- Fel är inte alltid tydligt beskrivna, t.ex. beskrivs inte alla fel tydligt och ibland saknas felmeddelande helt.
- Vid fel ges inte alltid förslag på hur felet ska rättas till, t.ex. ges ibland instruktionen ”försök igen” som inte ger tillräcklig information.
- Vid viktiga transaktioner ges inte alltid möjlighet att ångra, korrigera eller bekräfta, t.ex. går det inte att ångra en inskickad lägenhetsansökan.
Övrigt
- Koden validerar inte korrekt, dock är detta krav borttaget i nästa version av WCAG (2.2) och bedöms därför inte prioriterat att åtgärda.
Innehåll som inte omfattas av lagen
Det innehåll som beskrivs här är inte fullt tillgängligt, men undantas enligt 5 § lagen om vissa produkters och tjänster tillgänglighet.
- Kartor som inte är avsedda för navigering, t.ex. kartor som visar geografisk placering av stadsutvecklingsprojekt, områden eller lediga bostäder.
- Förinspelade tidsberoende medier som har offentliggjorts före 28 juni 2025.
- Filformat för dokument som har offentliggjorts före 28 juni 2025.
- Innehåll som kan klassificeras som arkiv och som inte har uppdaterats eller redigerats efter 28 juni 2025.
Hur vi testat webbplatsen
Stendahls har gjort en oberoende granskning av www.wallenstam.se.
Senaste bedömningen gjordes i april 2024.
Redogörelsen uppdaterades senast den 7 april 2025.